Kibbutz - life
Blijf op de hoogte en volg Susan
10 November 2013 | Israel, Nahariyya
We hebben wat uitstapjes gemaakt de afgelopen maand. We zijn naar het noorden van Israël geweest, bij de grens met Syrië en Libanon. Het was erg indrukwekkend om daar dicht bij te zijn. Onze gids vertelde dat het niet vaak voorkomt dat je, vanuit de berg waar wij op stonden, van waaruit we de grens konden zien, je geen schoten hoort vanuit Syrië.. Tja, we hadden dus geluk?
We hebben het meer van Galiliea gezien. Hier heeft Jezus broden en vissen vermenigvuldigd.
We zijn gaan rondwandelen in het Golan gebergte. Ontzettend mooi! Een flinke wandeling gemaakt naar een ijskoude waterval toe. Geweldige ervaring om onder een 10 meter hoge waterval door te zwemmen! Ook zijn we gaan varen over de rivier de Jordaan. Indrukwekkende dag.
We hebben in oktober ook een 2-daagse trip naar Jeruzalem gemaakt. Dat was super. Op dag 1 hadden we een gids bij ons. Zij vertelde geweldig. We zijn op ‘Mountain of Olives’ geweest, de plek waar Jezus Jeruzalem voor het eerst zag liggen. Vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over de immense stad. We hebben de graftombe van David gezien, de kamer waar ‘Het Laatste Avondmaal’ plaats zou hebben gevonden, gewandeld door de verschillende wijken, de Klaagmuur bezocht. Daar werd ik stil van. Impressive om te zien hoeveel mensen hier naartoe gaan en wat voor waarde de Klaagmuur voor hun heeft. Niet in woorden uit te drukken.
Ook de ‘Mountain van Herzl’ bezocht. Op deze berg liggen veel politici begraven en hier is een holocaust museum. Helaas hadden wij geen tijd om dit museum te bezoeken, maar we zijn een paar weken later naar een Holocaust museum in Akko geweest.
Vanuit het zuiden van Jeruzalem hebben we vanuit een berg Bethlehem gezien en de ‘green line’. Erg indrukwekkend en bizar.
Op de terugweg zijn we bij een wijnproeverij gestopt om wat wijn uit Israël te proberen. Goedgekeurd.
Twee dagen gedanst op de kibboets en op donderdagavond met een groep van 14 naar Tel Aviv gegaan. Die avond een voorstelling gezien van de Batsheva company: SUPER! Met drie anderen sliep ik bij een vriend van een van de mensen hier. Hij is Amerikaans en doet een MASA-journey in Tel Aviv. Super dat we daar mochten overnachten! Vrijdag en zaterdag door Tel Aviv gewandeld en langs het strand gelopen (zelfs een beetje verbrand in eind oktober!). Heerlijk weekend gehad. Zaterdagavond met de trein weer teruggegaan. In de trein kwamen we wat dansers van de 2e company tegen. Zij zijn rond de18- 20 en gaan elk weekend naar huis. Ze dragen hun legeroutfit, want dan kunnen ze gratis met de trein. Drie maal per week moeten ze naar hun legerbasis, maar ze hebben deels vrijstelling gekregen omdat ze het certificaat ‘excellent dancer’ hebben ontvangen van de overheid. Ze hebben het doordeweeks dus zwaar, gaan na hun lange dagen hier soms nog tot 4 uur ’s nachts naar de legerbasis..
Donderdag de 31e was het Halloween. De Amerikanen hier vieren dat natuurlijk graag. Toen we in de trein zaten naar Tel Aviv, spraken we 2 Amerikanen die op de kibboets naast de onze wonen. Daar wonen veel Amerikanen, dus daar werd een groot Halloween – feest georganiseerd. Waarom ook niet, wij daarnaartoe. Bergopwaarts 25 min. Lopen. Was fijn om even uit de kibboets te zijn met andere mensen om je heen.
Overdag zijn we naar Akko geweest. Hier rondgewandeld, veel gezien, mooie stad!! Bovendien hebben we een Holocaust museum bezocht. Dit museum is het centrum van een kibboets van toenmalige overlevenden van de Holocaust. Indrukwekkend.
Afgelopen dinsdag hebben we een uur repertoire les gehad met Rami Be’er (de choreograaf van de company). Dat was super!!!
Afgelopen donderdag een lecture en discussie gehad over Israël en de omliggende landen. Was heel nice, dus hopelijk komt deze man nog een keer. Goed dat je je ervan bewust blijft dat we in een raar land leven. Soms is het leven op de kibboets zo mooi en rustgevend, dat je dat weleens vergeet.
Vandaag zijn we overdag vrijwilligerswerk gaan doen. We werden verdeeld over 3 verschillende plaatsen. Allemaal gingen we naar plekken toe om met mensen met een verstandelijke beperking iets te maken. Ik was in een leuke groep. Mijn basis – Hebreeuws kwam goed van pas, want deze mensen spreken natuurlijk helemaal geen woord Engels! En samen knutselen kan altijd.
Mooi om te zien hoe belangrijk dit is voor hen en hoezeer ze dit waarderen.
Nu ga ik weer de studio’s in. We zijn druk aan het repeteren voor de grote eindvoorstelling in Januari en onze eigen choreografieën eind december.
Het leven in Israël bevalt me goed! Liefs
10 November 2013 - 16:25
Mam:
ha Susan, leuk om weer een enthousiast verhaal te lezen,
liefs, mam -
11 November 2013 - 15:36
Ellen:
Hoi Susan,
Leuk om weer eens wat te lezen over je ervaringen! Heb ook maar meteen even op facebook gekeken naar alle foto's. Zo te zien en te lezen vermaak jij je goed daar. Fijn!
Groetjes
Ellen
12 November 2013 - 19:34
Wil Bernaerts:
Wat maak je veel mee daar! Je schrijft zo enthousiast, ik word er jaloers van... geniet ervan., groetjes wil -
13 November 2013 - 23:20
Inge:
HA Susan, ja Israël is mooi he en indrukwekkend en inderdaad soort van raar land. Ik ben vroeger ook bij het meer van Galilei geweest. Je loopt door levende geschiedenis als het ware. Grappig om dat ook weer bij ju terug te lezen. Veel plezier en danssucces toegewenst! liefs uit Baarn -
15 November 2013 - 11:19
Miriam:
Hee Suus!
Echt super alle verhalen, en ook de foto's op fb:) ziet eruit alsof je superveel meemaakt. Leuk!
Hier is het maar donker en koud;)
Hoe zijn de danslessen daar?
We appen!
xxx -
19 November 2013 - 22:51
Evelien:
Zusje, super om weer een verhaal te lezen. Mooie ervaringen weer en goede feestjes :)
Oefen maar goed voor het optreden. Dan komen mama en ik kijken inn januari :)
Liefs